Portfolio

Een selectie van projecten die Gerben de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Zie ook de pagina Inspiratie en projecten


Herinrichting tuin in Huizen

Herinrichting van een versteende stadstuin in Huizen tot een fijne groene tuin om lekker te zitten en te spelen voor de kleine (2024).  Terras van hergebruikte betonstenen, mooie eikenhouten schutting, zandbak van acaciahout met modderkeuken, kruidenspiraal, een 'wild' bankje en hemelwaterafkoppeling richting de regenton. Op de laatste 2 foto's zie je de beginsituatie. #hergebruikte materialen #duurzaam hout #inheemse beplanting, 


Ontwerp en aanleg natuurlijke tuin in Amersfoort

Herinrichting van een versteende stadstuin (laatste foto´s) tot een groene oase, met optimaal gebruik van de ruimte (2024). Pad van hergebruikte gebroken grindtegels in halfverharding, hergebruik betonklinkers voor terras, beplanting voor insecten en vogels met bloei door het gehele jaar, robuuste pergola van kastanjehout. Met hulp van de bewoners aangelegd. 


Ontwerp en aanleg ecologische tuin in Amersfoort

Deze ruim opgezette tuin in Amersfoort moest een ecologisch paradijsje worden, waar genieten, duurzaamheid en voedselproductie centraal staan. Na een uitgebreid ontwerptraject is deze tuin in 2023 gerealiseerd. Foto's eerste jaar na aanleg.Een aantal opvallende elementen in deze tuin:

- natuurlijke vijver met stapelmuur

- geheel hergebruik van oude bestrating + aanvulling pad met halfverharding  

- hemelwaterafvoer: regenwater vanaf huis en schuur wordt afgevoerd naar achterin de tuin, waar het opgevangen wordt in een ondergrondse opslag met handpomp. Overtollig water komt in wadi en infiltratiekrat. 

- deels bovengrondse hemelwater afvoer door middel van een bamboe systeem 

- wilgenvlechtwerk als vriendelijke afscheiding in de tuin 

- bloemenweides op verschillende ondergronden (arm zand, kalkrijk zand, iets verrijkt zand)

- pergola's van natuurlijk grillig acacia-hout 

- veel inheemse beplanting

- voedselbosje 


Ontwerp en aanleg natuurlijke speelplek in Putten 

Betegeld plein opnieuw inrichten tot natuurlijke buitenruimte
Versteend plein met kunstgras natuurlijk maken

Ontwerp en aanleg natuurlijke stadstuin in Utrecht

Ontwerp een aanleg kleine stadstuin. Van volledig betegeld (foto 4) naar ruimtelijke groene tuin. Zandbak en bankje van acacia-hout. Robuuste pergola van kastanjehout. Hergebruik oude tegels voor stapelmuur. Utrecht 2022.


Vijver met stapelmuur in Soest 

Aanleg vijver met stapelmuur van hergebruikt materiaal. Met ruime moeraszone inclusief unieke veenmosbult. Soest 2022.

Ontwerp en aanleg natuurlijke ontdektuin Amersfoort

Ontwerp en aanleg kinderdagverblijf. Blotevoetenpad, Pergola, beekje en stapstammen van acacia-hout, zandbak, speelheuvel en verstopbos. Amersfoort 2021.


Speelhuisje kinderdagverblijf in Utrecht

Op de oude stobbe van een gekapte boom werd een speelhuisje van acaciahout gebouwd. 


Houtwerk divers

Diverse tuinmeubels en bouwsels van acacia- en kastanjehout.


Verhoogde border met stapelmuur

Verwaarloosde tuin met elektriciteitshuisje. Ontwerp en aanleg. Schanskorven, stapelmuur, wadi, takkenril, veel inheemse beplanting. Soest 2021.


Stapelmuur met bankje 

Stapelmuur met bankje op een terras van gebroken stoeptegels met halfverharding. Onderdeel van de herinrichting van een achtertuin. Soest 2021


Aanleg voortuin

Afgelopen voorjaar wilden we onze voortuin opnieuw inrichten. We zijn bij Gerben uitgekomen omdat zijn ideeën aansloten bij onze wens om een natuurlijke tuin aan te leggen.

Gerben heeft het ontwerp, het beplantingsplan (samen met de Tuinmaker) en de uitvoering verzorgd.

Wij wilden graag helpen met het planten, dat was geen probleem.  Daar hebben wij veel van geleerd, het was een prettige samenwerking en daarnaast ook gezellig!

Gerben verricht de nodige nazorg en is altijd bereid een vraag te beantwoorden.

Maarten en Jorine, Soest


Tuinonderhoud

Gerben verzorgt eens in de twee weken het tuinonderhoud in onze nieuw aangelegde bostuin. Daar zijn wij erg blij mee: de tuin is in goede handen en krijgt de ruimte om zich op natuurlijke wijze te ontwikkelen. Naast de afgesproken onderhoudswerkzaamheden denkt Gerben actief mee over de verdere inrichting en bouwt hij een duurzame houtopslag voor het hout uit onze tuin.

Fam Roel, Soest


Bamboe verwijderen

Via De Tuinmaker Lilian Verhaak kwam ik bij Gerben terecht. Samen zitten zij in de vakgroep De Wilde Weelde. Dit netwerk zorgt ervoor dat je laagdrempelig voor elke klus in de tuin bij de juiste persoon terecht komt.

Na een kop koffie ging Gerben met zijn zelf meegebrachte materiaal aan de slag. Samen met mijn buurvrouw hadden wij zo'n 3 m2 dichtbegroeide en woekerende bamboe te beslechten. Waar het voor ons een onmogelijke klus leek had Gerben binnen een paar uur de bamboe met de helft laten afnemen en haalde hiermee behoorlijk wat beren van de weg.

Wat ik fijn vond is dat we het werken in de tuin samen deden. Daarnaast dacht hij mee over beplanting, snoeien en het plaatsen van een nieuwe schutting. Zo kon ik leren van zijn tips en trucks terwijl we samen aan het werk waren.

Ik zal Gerben dan ook weer bij een volgende klus benaderen of adviseren bij vrienden.

T. Jansen, Utrecht