School en kinderopvang 

Kinderen zo vroeg mogelijk in aanraking brengen met de wonderen en het plezier van de natuur.

Als ik terugdenk aan mijn eigen jeugd in een klein dorpje in Groningen, dan herinner ik mij vooral veel buiten zijn. Door de bosjes en weilanden struinen, hutten bouwen, stiekem fikkie stoken...

Wat zou het mooi zijn als de kinderen van nu dit ook meekrijgen. Ik word er altijd gelukkig van als ik zie dat 'lastige drukke jochies' door een natuurlijke ontdektuin rennen, zich onbespied wanen. En hoe graag ze willen meehelpen bij het opruimen van 'zware takken'. Of als rustige kinderen lekker scheppen en zandtaartjes bakken in de zandbak. 

 

Ontwerp en aanleg speelnatuur

Bij het ontwerpen en aanleggen van 'speelnatuur' laat ik mij altijd inspireren door de mogelijkheden die een plek en de natuur in zichzelf al te bieden hebben voor de toekomstige gebruikers. Ik bekijk en ontwerp de plek echt vanuit het kind. Zeker bij jonge kinderen hoeven er dan niet per sé spectaculaire speeltoestellen gebouwd te worden. Met zand, water, verstopplekjes, gras, bloemen, een heuveltje en een kruiden- of moestuin ben je al een heel eind.

Inspiratie over speelnatuur nodig? Kijk eens verder bij Stichting Springzaad.

 

Speeltoestellen 

Vanzelfsprekend is het voor (oudere) kinderen ook heel gaaf als er een uitdagend speeltoestel komt, om te klimmen en klauteren, de fysieke uitdaging op te zoeken. Dat komt mooi uit, want die zijn ook nog eens leuk om te bouwen. Ook hierbij werk ik zo veel mogelijk met natuurlijke, herbruikbare materialen en hergebruikte materialen

 

Onderhoud speelnatuur

Een natuurlijk ingerichte speelplek heeft door het jaar heen het juiste onderhoud nodig. Wanneer dit niet gebeurt gaat de plek snel achteruit, onder andere door speeldruk van kinderen.  Dit heeft gevolgen voor de aantrekkelijkheid en veiligheid van de speelplek. 

 

Veiligheid 

Veiligheid is voor alle speelplekken een belangrijk punt. Hierover zijn wettelijke kaders opgesteld en er is een norm op basis waarvan de risico's op levensbedreigend letsel zo veel mogelijk worden beperkt. Tegelijkertijd is er vaak veel ruimte om uitdagende speeltoestellen te bouwen. 

 

Ik blijf door middel van cursussen op de hoogte van de wet- en regelgeving en de norm. Toestellen kunnen in overleg gekeurd worden door een erkende keuringsinstantie.